Garage Puls Auto Moto Portal
15.09.2024

Toyota Prius: Da li je realna potrošnja od 2,52 litra goriva na 100 km?

Od zapadne do istočne obale Sjedinjenih Američkih Država s najmanjom količinom goriva: rekorder Wayne Gerdes objasnio tajnu ekonomične vožnje, koja je iznenadila čak i zaposlene u sjevernoameričkoj filijali Toyote.

Američki entuzijasta Wayne Gerdes za upravljačem Toyote Prius postavio je novi rekord u potrošnji goriva po američkom standardu MPG. Pomenuti MPG označava milje po galonu i koristi se da pokaže koliko automobil može preći s galonom goriva (4,55 litara). Gerdes je prelazio 93,158 MPG, što odgovara evropskoj vrijednosti potrošnje od 2,52 litra benzina na 100 pređenih kilometara! Drugim riječima, Gerdes je s jednim rezervoarom prelazio 1.693 km!

Rekord je postignut u serijskom primjerku hibrida Toyota Prius, na ruti od zapadne do istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ukupna dužina relacije iznosila je 3.211,7 milja (5.168,7 km) - od Vijećnice Los Angelesa do Vijećnice New Yorka. Tokom vožnje se Gerdes u Priusu penjao na visinu od 2.100 m, borio s jakim vjetrovima iz Meksičkog zaljeva, dok je temperatura zraka na pojedinim mjestima dostizala 40 stepeni Celzijusa. 
002_toyota_prius_rekord.jpg
Čak su i u sjevernoameričkoj filijali Toyote iznenađeni, budući da je uz lokalni Prius deklarirana potrošnja od 4,1 litar na 100 km (EPA). Wayne Gerdes tvrdi da se tajna rekorda krije u njegovoj tehnici vožnje, usavršenoj tokom godina napornih treninga, pri čemu su ključni faktori - minimalan i što blaži pritisak na papučice gasa i kočnice.

Ovo je jubilarno 30. priznanje koje je osvojila nova generacija Priusa - pionira hibridne tehnologije, a rekord je uvršten i u Guinnessovu knjigu.