Garage Puls Auto Moto Portal
13.09.2024

Kriza elektromobilnosti: Zaustavljena proizvodnja Fiata 500e zbog niske potražnje

Fiat je privremeno obustavio proizvodnju električne verzije modela 500e. Proizvodnja ovog modela će biti zaustavljena na četiri sedmice zbog niske potražnje.

Italijanski proizvođač je primoran da na neko vrijeme prekine proizvodnju 500e, električne verzije gradskog modela. Razlog zbog kojeg je obustavljena proizvodnja ovog modela je slaba potražnja, posljedica pada prodaje električnih automobila širom svijeta ove godine.

"Mjera je neophodna zbog trenutnog nedostatka narudžbi u vezi s dubokim poteškoćama sa kojima se suočavaju svi proizvođači na tržištu električnih automobila, posebno evropski proizvođači", navodi se u službenom saopštenju Stellantisa, grupacije koja je vlasnik Fiata.
fiat 500e.jpg
Električna verzija Fiata 500 proizvodi se u Italiji u historijskoj fabrici Mirafiori u gradu Torinu i jedina je opcija za kupce otkako je ugašena proizvodnja običnog "Fiće" u poljskoj tvornici. Međutim, Fiatu je prodaja drastično opala nakon što se oslonio isključivo na baterijsku verziju popularnog modela. 

Proizvodnja Fiata 500e će biti zaustavljena na četiri sedmice, nakon čega će se nastaviti. Fiat planira da uloži 100 miliona eura u fabriku Mirafiori za proizvodnju efikasnije baterije za električne automobile. Istovremeno, od kraja sljedeće ili početkom 2026. godine, Fiat će ovdje proizvoditi hibridnu verziju 500e s kojom se nada da će vratiti neophodne prodajne brojke.